Op safari in Senegal
03 Mei 2023 | Senegal, Aïdra
Deze ochtend (2-5-23) moesten we heel op tijd op staan, rond half 5. Het beste is namelijk om op tijd in het Wildpark te zijn, aangezien je dan de dieren het beste kunt zien. Het is dan nog fris buiten, daarom bewegen de dieren meer, doordat ze zoeken naar eten en water. De taxi zou om kwart over 5 bij ons zijn. We moesten namelijk om 6 uur bij de pond zijn die ons de rivier over bracht. We gingen met een grote groep. Natuurlijk ons vieren, maar ook de ouders van Marlies en Judith. En het zusje en de vriend van Judith. Ook een Duitse verpleegkundige en de vriendin van een Nederlandse dokter ging mee. In totaal waren we met 12 personen.
De bagage die we bij ons hadden mochten we achter laten bij het hotel. We hadden gezorgd dat we alles hadden ingepakt. De taxi kwam rond kwart over 5 en bracht ons direct naar de pond. We zaten met ons twaalven bestuurder in een busje voor 9 personen (inlc. Bestuurder). Het was dus een beetje proppen. We gingen door Banjul, wat mooi was om te zien, omdat het historisch is, we willen daar zeker dus nog een keer wat uitgebreider kijken. We kwamen rond kwart voor 6 bij de pond en moesten zorgen dat we de pond van 6 uur haalden. Dit was gelukt en precies om 6 uur vertrokken we!
De avond er voor hadden we voor iedereen 2 broden gekocht, zodat we ontbijt en lunch hadden. Op de pond aten we allemaal een broodje met een gekookt eitje of smeerkaas. Dit was allemaal nog in het donker, omdat het zo vroeg was.
Rond half 7 kwamen we aan, aan de andere kant van de rivier. Vanaf daar werden we opgepikt door 2 safari auto. De ene auto was wat groter dan de andere. We hadden ons met ons twaalven verdeeld over de twee auto's. (Hierbij hadden we allemaal wel genoeg ruimte)
We reden met deze auto's naar het Wildpark. Onderweg gingen we de grens over naar Senegal. Op de grens werd ons paspoort gecontroleerd, ook werd er gekeken of we de gele koorts vaccinatie hadden gehad. ( In Senegal komt veel gele koorts voor, het is dus een hoog risico gebied, daarom is de vaccinatie verplicht om daarna weer naar Gambia te reizen). We kregen weer wat extra stempels in ons paspoort. Het was nog vroeg in de ochtend dus dit verliep allemaal heel snel.
De heenreis verliep heel voorspoedig. We kwamen rond half 9 in het Wildpark aan. Goed op tijd. We hadden een korte pauze om even gebruik te maken van de toiletten, voordat we begonnen met de safari. Daar zagen we direct al wat schildpaden.
Bij deze safari is het geluk hebben met hoeveel dieren je spot. De lengte van de safari is ook afhankelijk van hoeveel dieren je kunt spotten. We waren dus allemaal heel benieuwd. We begonnen en zagen direct het belangrijkste dier van het park, namelijk Kevin de neushoorn. Kevin was net aan het ontbijten, we hadden daarom goed zicht op hem. Deze mannelijke neushoorn had vroeger ook een vrouwtje. Ze hebben alleen een keer een flink gevecht gehad samen, wat het vrouwtje niet heeft overleeft. Iets verder op zagen we zebra's die we van dichtbij konden bekijken. Onderweg kwamen we soms een aapje tegen.
We mochten niet uit de auto, wat er waren ook buffalo's. Deze vallen je aan zodra je uit de auto komt.
We gingen een stukje verder en kwamen toen de grootste antilopes tegen die er bestaan. Ze komen alleen in Senegal voor en hebben bijzondere witte strepen op hun rug.
We hadden dus al heel veel dieren gezien, toen we nog verder gingen kwamen we 8 giraffes tegen. Dit was best wel bijzonder, want er zijn maar 16 giraffes in het gebied van wel 6000 hectare. Ook was er een baby giraffe die nog maar 2 weken oud is.
Onze safari ging dus heel snel. We waren na een uur al weer het gebied uit, omdat we bijna alle bijzienswaardige dieren hadden gezien. Het was een hele ervaring zo boven op de auto. Iedereen was tevreden.
We waren dus om 10 uur al klaar en liepen nog even rond, zodat iedereen nog even naar het toilet kon. We zagen in een meertje toen we wachtten ook nog krokodillen. Daarna vertrokken we weer. We gingen weer over de grens en kregen nog meer stempels in ons paspoort. Uit eindelijk belanden we weer bij de pond. We hadden weer flink gehaast om de pond te kunnen halen. Onze gids deed zijn best om dat te kunnen regelen. We haalden de pond van kwart over 11. Dus rond 12 uur waren we weer aan de andere kant. Daar werden we weer opgehaald door het zelfde busje als in de ochtend. Weer lekker proppen dus.
We gingen eerst bij ons hotel langs om onze koffers op te halen. Daarna werden we uitgezet bij een supermarkt om boodschappen te doen. Ondertussen ging de rest de dokter ophalen, zodat hij ook mee kon naar Sibanor. We waren dus op tijd vertrokken uit het park, maar uiteindelijk kwamen we pas rond 6 uur aan in Sibanor. Het was druk op de weg en we hadden veel tussen stoppen.
Een drukke, maar zeer geslaagde dag!